Ik heb me nooit minderwaardig gevoeld omdat ik autodidact ben. Het ontbreken van een universitair diploma heeft me zelden gehinderd—behalve wanneer wetenschappers of afgestudeerden me vroegen om mijn intuïtieve ideeën wetenschappelijk te onderbouwen.
Zo herinner ik me een overleg waarin ik, vol passie, voorstelde om bij wegwerkzaamheden op snelwegen enige activiteit te ensceneren. Niets is frustrerender dan kilometerslang stapvoets rijden zonder een enkele wegwerker te zien. Die ogenschijnlijke nutteloosheid kan leiden tot ergernis en zelfs tot snelheidsovertredingen. Mijn voorstel werd echter terzijde geschoven met de vraag of ik dit wetenschappelijk kon onderbouwen. Nee, het was een gevoel—en dus werd het genegeerd.
Begrijp me niet verkeerd: ik ben niet tegen wetenschap. Wetenschappelijk onderzoek vergroot onze kennis en helpt ons de wereld beter te begrijpen. Vaak bevestigt de wetenschap mijn intuïties, wat me als vroegtijdig schoolverlater trots maakt.
Tegenwoordig lijkt gevoel zelfs de boventoon te voeren. Politici spreken regelmatig over “hoe Nederlanders zich voelen” bij dalende criminaliteitscijfers. Het uiten van gevoelens wint terrein, en dat is prettig.
Ik heb het gevoel dat we dit jaar vroeg in een vrolijke stemming zijn. In maart genoten we al van prachtig weer. Bloemen bloeien, buren kletsen buiten, vogels beschermen hun jongen, lammetjes dartelen in de wei, en de donkere winterjassen maken plaats voor kleurrijke zomerjasjes. Overal zie ik glimlachen en hoor ik begroetingen.
Is dit wetenschappelijk bewezen? Niet echt. Onderzoek suggereert dat klimaat een minimale invloed heeft op ons humeur. Er is een verband tussen hitte en agressie, en regen bevordert concentratie. Maar vrolijkheid? Dat is minder duidelijk. Nobelprijswinnaar Daniel Kahneman stelt zelfs dat klimaat weinig invloed heeft op ons welzijn.
Toch volg ik mijn gevoel. Ik geloof dat mooi weer bijdraagt aan saamhorigheid en levensvreugde. Als de zon straalt, doen mensen dat ook. Natuurlijk begrijp ik de zorgen van boeren over droogte. Laten we daarom genieten van het mooie weer en ook waarderen wanneer de regen komt—goed voor de natuur, de landbouw en onze concentratie.
Mooi weer brengt lachende gezichten en een gevoel van verbondenheid. Waarom? Geen idee. Het is een gevoel.
Milo Berlijn